MinerAtlas

Des del Grup Mineralògic Català, posem a disposició dels socis, sòcies i entusiastes dels minerals una eina on-line indispensable i molt potent, MinerAtlas. Una base de dades geogràfica que permet conèixer, documentar i preservar el major nombre de jaciments minerals possibles del nostre país. La base d’informació procedeix de geolocalitzar els jaciments descrits pel Prof. Mata-Perelló a "Minerals de Catalunya". Després s’han afegit altres jaciments descrits en altres obres ja clàssiques de Bareche, Calderón, Calvo o Llorenç Tomàs. Aquest projecte està en continu creixement gràcies a les noves incorporacions que ens arriben de persones que volen col·laborar desinteressadament a proporcionar informació de nous jaciments o poc coneguts i evitar que es perdi en l’oblit.
MinerAtlas
Grup de Treball MinerAtlas
arxiufotografic-gmc@minercat.com
Fes click aquí per visitar MinerAtlas

Què és MinerAtlas?

MinerAtlas (www.mineratlas.com) és una aplicació d’internet que permet gestionar i compartir una extensa base de dades de jaciments minerals, mines i patrimoni miner de Catalunya i territoris propers.

El projecte arrenca el 2014 de mans d’un grup d’afeccionats a la mineralogia, amb el recolzament del GMC i amb la intenció que esdevingui un projecte viu, obert i col·laboratiu.

Actualment compta amb unes 2.800 localitats i un nombre similar de documents relacionats com fotografies, articles, plànols de concessions mineres, etc. Es vol que MinerAtlas sigui una eina útil per tots els entusiastes dels minerals i que contribueixi a la memòria i preservació del patrimoni miner de Catalunya.


Antecedents i motivació

La gran majoria d’autors del nostre país descriuen els minerals de Catalunya i d’Espanya de forma sistemàtica i després citen les localitats on es poden trobar. Amb aquesta estructura se’ns presenten les obres de Salvador Calderón, Llorenç Tomàs, Eugeni Bareche o Miguel Calvo.

El professor Josep Maria Mata-Perelló a la seva obra “Els minerals de Catalunya” va presentar la mineralogia de forma diferent, descrivint els jaciments de manera geogràficament endreçada i després els minerals que es troben a cada jaciment.

És just per això pel que el seu “Minerals de Catalunya” segueix sent una de les obres més consultades actualment, malgrat haver-la editat l’any 1990, donat que és una forma molt pràctica a l’hora de visitar un jaciment i saber el que hom hi pot trobar.

Les tecnologies disponibles en aquell moment, tanmateix, no permetien una ubicació acurada dels jaciments, el que fa que moltes de les localitats exposades a l’obra resultin certament complicades de trobar sobre el terreny avui en dia. L’abandonament de les activitats mineres i el pas del temps han comportat que moltes d’aquestes localitats hagin caigut en l’oblit o estiguin en procés de fer-ho.

L’any 2014, un grup d’aficionats als minerals, vinculats, la majoria, al Grup Mineralògic Català (GMC) ens plantegem crear una eina que ens ajudi en el treball de camp i ens permeti preservar, gestionar i compartir la informació. Inicialment això ho concretem en georeferenciar les més de 1.000 localitats descrites pel Dr. Mata-Perelló en la seva obra. La idea és utilitzar la tecnologia actual: els GPS, la informació cartogràfica disponible via web (des del ICGC, IGME, Google, etc.) per actualitzar aquesta obra. Cal tenir en compte que actualment, qualsevol telèfon mòbil amb tecnologia GPS ens permet georeferenciar una posició en coordenades amb una precisió més que suficient i molt superior a la utilitzada els anys 90 del segle XX, on les posicions es traçaven manualment sobre mapes a escala 1:50.000.

Aquesta eina s’ha implementat en la web www.mineratlas.com. L’Eloi De San Martin ha estat el responsable de la programació i del disseny de la web, tasques que s’han realitzat de forma totalment voluntariosa.

Com a primer pas, es van crear les 1.366 localitats citades en la obra de Mata-Perelló, introduint-ne el text mitjançant un programa de OCR (reconeixement de caràcters).Tots els textos van ser revisats per part de l’equip MinerAtlas. Les coordenades de les diferents localitats es van transformar a sistemes actuals vàlids, concretament al ETRS89. Per a la transformació de les coordenades Lambert utilitzades per Mata es va utilitzar el software on-line de l’Instituto Geográfico Nacional.

Actualment, la base de dades de MinerAtlas conté prop de 2.800 localitats i uns 1.500 documents relacionats amb aquestes. Un projecte tant ambiciós s’ha aconseguit posar en marxa gràcies a diversos factors, començant pel treball entusiasta i voluntari de molts col·laboradors que aporten el resultat de les seves investigacions i el seu treball de camp. També gràcies al recolzament del GMC que ha cregut en el projecte des del primer moment.

És important destacar que MinerAtlas neix del món associatiu i amateur, no pas de l’àmbit acadèmic, tot i que, com a projecte obert i col·laboratiu, està obert a l’ús i el suport que es pugui donar des de tots els àmbits.

L’equip MinerAtlas està format per: Eduard Artime, Àngel Blas, Jordi Carbonell, Lluís Clapés, Cristina Clos, Eloi De San Martín, Josep Maria Flores, Xavier Rodríguez, Carles Rubio i Bruna Ortega.

Per més informació, podeu consultar el següent document:

MinerAtlas en el I Congrés de patrimoni miner, història de la mineria i història de la geologia a Catalunya. Homenatge a Lluís Marià Vidal. Manresa, 1 de juny de 2018.

Aquesta web empra cookies. Si continues navegant entenem que acceptes la nostra Política de cookies.