Salidas de Campo: Alt Berguedà (nuevo itinerario)

Domingo, 19 de noviembre de 2023

Salidas

El diumenge 19 de novembre es programa una nova sortida geològica del GMC.

Farem un itinerari circular, a càrrec de la geòloga Isabel Benet, amb diverses parades al voltant dels cingles de Vallcebre.

En l’anterior itinerari (sortida de camp del juny 2023) vam entreveure la complicada estructura geològica que impera a l’Alt Berguedà i els principals materials que hi estan implicats. Uns d’aquests materials són els carbons (lignits) de finals del Cretaci, els quals van ser explotats en mines de galeria i, darrerament, en pedreres a cel obert. Aquesta activitat ha deixat un patrimoni miner (boques de mina, vies, vagonetes i trenets, descarregadors, rampes, telefèrics...) molt ric i que val la pena conèixer i protegir.

Amb aquest nou itinerari farem bàsicament el mateix recorregut però amb parades lleugerament diferents mitjançant les quals anirem veient diversos elements d’aquest patrimoni i la seva funció.

Així es preveu fer unes 7 parades al voltant dels cingles de Vallcebre, zona que fou, al seu dia, la més productiva. La primera parada serà a la central tèrmica de Cercs on aquest carbó es cremava per a obtenir energia elèctrica. La segona parada serà a l’estació del Collet, on arribaven les vagonetes del telefèric de Vallcebre. La tercera parada es farà a l’estació d’angle de Griera, on el telefèric de Vallcebre canviava de direcció. La quarta parada es farà al Mirador del Pedraforca on refrescarem els conceptes d’estructura tectònica de la regió. Des d’aquí ja marxarem cap al coll del Pradell on farem la cinquena parada, on podrem veure uns quants vagons d’un trenet miner, un descarregador i, si es pot, una boca de mina. D’aquí ja baixarem de dret, i mai millor dit, al Pla de la Barraca on farem la sisena parada a l’espectacular balcó del Mirador de Vallcebre, punt per on es despenjaven les vagonetes del telefèric en direcció al Collet. I, finalment, farem la setena parada al coll de Fumanya on veurem el modern front d’explotació a cel obert amb les petjades de dinosaures sauròpodes que es van descobrir en els seus inclinats estats i que són una atracció turística de primer ordre.

Per acabar la jornada, baixarem a la colònia minera de Sant Corneli, on està el Museu de les Mines de Cercs, la boca de mina de Sant Romà, una exposició permanent de material industrial relacionat amb la mineria i el restaurant Santa Bàrbara on farem el dinar de germanor.

La sortida serà de tot el dia.

Està previst organitzar un dinar al Restaurant Santa Bàrbara (Carrer Santa Bàrbara Primera, 08698 Sant Corneli). Per tant, en el formulari demanarem l’assistència per a dinar. Més endavant els assistents rebran més detalls.

  • Grau de dificultat: baix
  • Límit d'assistents: 25 persones.
  • Material necessari: roba còmoda i calçat adequat.

Per a apuntar-vos heu d'omplir un formulari per a cada assistent a l'excursió i després la vocalia d'excursions us respondrà confirmant el registre.

Per a qualsevol dubte, podeu contactar amb la vocalia d’excursions al correu excursions-gmc@minercat.com

Compartir
Esta web emplea cookies. Si continúas navegando entendemos que aceptas nuestra Política de cookies.