Explora-CosmoCaixa

Exposició CosmoCaixa Barcelona

Explora: el col·leccionisme de minerals

Com començar, com avançar

Enllaç oficial (clicar aquí)

El col·leccionisme és un instint molt antic, propi de l’ésser humà. Des de petits “atresorem” aquelles coses que ens criden l’atenció: figuretes de plàstic, cotxes de Scalextric, àlbums de cromos, etc. I per què no col·leccionar minerals? Ens atrauen per les seves formes, els colors, la seva lluïssor o, simplement, ens agraden pel fet d’haver-los trobat nosaltres. Els més grans
recordem quan vam començar amb les col·leccions de minerals del Cola-Cao; d’altres, més joves, han començat amb els fascicles que, de tant en tant, surten als quioscs o amb els minerals en capsetes que han adquirit a un botiguer o en fires com EXPOMINER o MineralExpo Sants. Si aquesta il·lusió per tenir un nou mineral a la nostra col·lecció té continuïtat, de sobte se’ns obre al davant un nou món per descobrir. I tot seguit ens assalten un grapat de dubtes…

Però, com i on puc anar a buscar-los? Quines eines em fan falta? Com els identifico? Quina guia de camp és la més adequada? Com els guardo? On trobo els que em falten? Els puc intercanviar? Aquestes preguntes es podran resoldre fàcilment. Així, la teva il·lusió pels minerals es pot convertir en una forma d’establir noves amistats, en un tipus d’excursionisme “científic” que et farà viatjar i conèixer el nostre territori i la seva història (i més enllà), de gaudir de la bellesa de la muntanya i d’aventurar-te a les entranyes de la Terra o de fer un tast (o un bon plat) de ciència. Cadascú escollirà el seu camí, l’ànima de la seva col·lecció i fins on vol arribar. Perquè davant la pregunta de quantes formes de col·leccionar minerals hi ha, cal respondre que tantes com col·leccionistes.

 • Preu: Inclòs en l’entrada del Museu.

 • Aforament: Places limitades.

 • Comentaris: Els menors de 16 anys han d’anar acompanyats d’un adult per visitar CosmoCaixa.

Explora-colaboradors-600px

 

 
Actualització del 'Nomenclàtor de les espècies minerals' (versió 5.0)

Actualització del ‘Nomenclàtor de les espècies minerals’ (versió 5.0)

L’any 2010 els companys Josep Lluís Garrido i Joan Manuel Ybarra van editar el Nomenclàtor de les espècies minerals. Aquest llibre, distribuït amb el suport del GMC, conté les espècies minerals aprovades per l’IMA i publicades fins el juny de l’any 2010.

Ara us adjuntem la versió 5.0 de l’actualització del Nomenclàtor de les espècies minerals en format PDF. Aquesta versió substitueix a les anteriors i conté les noves espècies, les modificacions i redefinicions i també les espècies desacreditades. Tot això des que es va publicar el llibre (juny 2010) fins al juny de 2016. És una ‘ampliació’ del llibre.

Podeu veure l’actualització en format digital i descarregar-la (disponible per tothom de forma gratuïta) seguint aquest enllaç.

Esperem que us sigui útil!

I si voleu adquirir el llibre complet original (disponible només en format paper), ens podeu fer la comanda a través del nostre formulari de contacte.

Preu: 9 € (socis) / 10 € (no socis).

Encara no el teniu? No us quedeu sense!

Salutacions.

 

Ja tenim guanyadors!

Benvolguts companys, col·laboradors i patrocinadors del Premi GMC 2016-17,

Us comuniquem que després de les valoracions realitzades pel tribunal del Premi GMC a treballs de recerca de batxillerat convocatòria 2016-17, organitzat pel Grup Mineralògic Català i patrocinat per Natura Kucera, Kunugi Minerals i Fabre Minerals, el resultat ha estat el següent:

GUANYADOR del Premi GMC a Treballs de Recerca de Batxillerat 2016-17

Treball “La galena de Bellmunt: del filó a la vida quotidiana” presentat per l’alumne Martin Miranda Muruzábal de l’Institut Montserrat de Barcelona.
Tutoria: professora Anna Guarinos Mahamud.
A aquest treball li ha estat concedit el primer premi.

1r FINALISTA

Treball “La fluorita, tot un món!” presentat pels alumnes Eloi Batalla Coca i Josep Berengueras
Tutoria: Laura Rebollal Fernández de l’INS Montserrat Roig de Terrassa, Barcelona.
A aquest treball li ha estat concedit el segon premi.

2a FINALISTA

Treball “Jaciments geològics de la Selva. Falles, aigües termals, volcans i mines” presentat per l’alumna Carla Luz Felip.
Tutoria: Agustí Cullel i Peracaula de l’Institut Rafel Campalans d’Anglès, Girona.
A aquest treball li ha estat concedit el tercer premi.

F E L I C I T A T S !

Us comuniquem que l’entrega dels premis es realitzarà en acte solemne dins del Saló Expominer 2017, el proper 12 de novembre, diumenge, a les 12h30′ a l’estand del Grup Mineralògic Català, en presència dels membres del tribunal avaluador, els patrocinadors, la directora del Saló i la junta directiva del GMC.

Aquest premi ja és una mica part de tots nosaltres i ens sentim profundament orgullosos que ajudi a difondre entre les escoles del nostre país el que per nosaltres és la nostra pasió: l’estima i estudi de la mineralogia i la mineria catalanes.

 

Sortida del GMC a les mines de Can Magre, Vidreres, la Selva, Girona.
Dissabte 28 d’octubre de 2017.

S’ha programat una nova sortida per als socis del GMC a les mines de Can Magre (Vidreres, la Selva, Girona) per tal d’estudiar la geologia i els minerals representatius de la seva paragènesi, a càrrec de Xavier Rodríguez.

fig115-min.foto1.pieza74-raynox

Dia: Dissabte 28 d’octubre.
Hora de trobada: 10.30 h.
Lloc de trobada: Començament del carrer de la Masia, Santa Seclina, sortida Santa Seclina-Can Carbonell de la C-35. Ens repartirem en dos tot-terreny per a pujar a les mines.
Duració: Tot el dia. S’ha de portar aigua, esmorzar i dinar.
Guies: Xavier Rodríguez.

Objectius i itinerari (aproximat): Deixarem el cotxe al començament del camí miner i, després d’un recorregut fàcil d’uns cinc minuts, arribarem als terregalls superiors, on passarem el dia buscant minerals representatius d’aquestes mines. Després de dinar, i qui vulgui, podrem baixar a la zona inferior, on hi ha les boques i altres terregalls. No es preveu baixar a les mines per la dificultat d’accedir a les galeries (ràpel vertical de 9 m); en tot cas, els terregalls són prou interessants.

CAN-MAGRE-ROSELL-31

Material necessari: Imprescindible lupa i roba de muntanya. Es portarà un binocular per a qui vulgui mirar alguna peça amb més detall.
Grau de dificultat: Baix.
Altres: Per tal d’aprofitar millor la visita, és imprescindible haver llegit l’article aparegut a Mineralogistes de Catalunya/Paragénesis 2016-2 referent a aquestes mines. Repartició d’un dossier explicatiu. Aquest dossier estarà disponible ben aviat a la Intranet de Socis, en l’apartat de “Documents”. Recomanem descarregar i imprimir el dossier per portar el dia de la sortida.
Límit de participants: 10 persones (s’inclou el vocal i el guia).

fig68-min-foto1-pieza53

Mapa – Com arribar (punt de trobada): Començament del carrer de la Masia, Santa Seclina, sortida Santa Seclina-Can Carbonell de la C-35.

Per tal de coordinar bé la sortida recomanem que us poseu en contacte amb en Carles Bel (Vocal d’excursions) abans del dijous 26 d’octubre, al correu electrònic excursions-gmc@minercat.com preferiblement, o al telèfon de contacte: 653 248 303.

Si teniu problemes pel transport, o desitgeu compartir cotxe, també us podeu dirigir al mateix per gestionar-ho de la millor manera.

Us hi esperem a tots!

Llistat d’assistents confirmats (10 persones): Trobareu aquesta informació ampliada dins la Intranet de Socis (apartat ‘Documents’).

Llista tancada per assolir el nombre màxim d’assistents. Obrim llista d’espera. Es repetirà la sortida al novembre.

Es prega que sigueu seriosos a l’hora de fer la inscripció. Penseu que la demanda que estem tenint per les sortides és molt alta, i que cada vegada que un soci s’inscriu i després no ve a l’excursió (ha passat massa sovint) està prenent el lloc a un company que s’ha quedat fora. Si els dies abans de la sortida per algun motiu veieu que no podeu assistir, si us plau, aviseu-nos (encara que sigui el dia abans) per cobrir el lloc que queda lliure amb algú de la llista d’espera. Si al mateix dia us surt algun contratemps i a l’últim moment no podeu assistir, demanem que per cortesia aviseu també al vocal d’excursions.

Agraïm la vostra col·laboració.

 

Benvolguts socis i sòcies:

Us informem que el dissabte 21 d’octubre, de 10 h a 14 h, se celebra a Maçanet de la Selva la 9ª Taula d’Intercanvi de Girona, organitzada pel nostre consoci José Gil (Pepe).

Si voleu reservar espai per l’intercanvi us podeu posar en contacte amb l’organització a través del correu electrònic:

josegilpp@hotmail.com

o bé per telèfon:

659145452

Ens informa en Pepe que les novetats sobre la Taula s’aniran publicant al Foro FMF:

http://www.foro-minerales.com/forum/viewtopic.php?t=13044

Com l’any passat, el GMC hi serà present i tindrem una bona ocasió per retrobar-nos i compartir aventures i minerals.

Salutacions.

Cartell 9a Taula d'intercanvi de minerals de Girona

Cartell 9a Taula d’intercanvi de minerals de Girona

Ubicació: Pista Jardí (cantonada Avinguda Catalunya, 22, amb Travessia Pista).
Aparcament recomanat: Descampat de terra proper (cantonada Passeig Sant Llorenç amb Carrer Monges).

 
Cartell Expominer 2017

Cartell Expominer 2017

Benvolguts socis i sòcies,

Ens plau invitar-vos a la 39a edició del Saló Internacional de minerals, fòssils i joieria Expominer 2017 de Barcelona que se celebrarà els dies 10, 11 i 12 de novembre de 2017 al Palau Nº1 del Recinte de Montjuïc i que cada any organitza Fira de Barcelona.

Com cada any, el Grup Mineralògic Català – una de les entitats col·laboradores en l’organització d’Expominer – hi serà present a l’interior, al costat mateix de l’entrada principal:

GRUP MINERALÒGIC CATALÀ
M1 P1 , Carrer F, Stand 1

Recordeu que tots els socis i sòcies del GMC teniu accés lliure al recinte ensenyant el vostre carnet. Un cop dins del recinte, cada soci podrà recollir a l’estand del GMC invitacions addicionals.

Horaris

Dies 10 i 11:
de 10:00 a 20:30 hores
Dia 12:
de 10:00 a 20:00 hores
expominer-2016-aparcament

Més informació a la pàgina web oficial de Expominer.

Recinte Expominer 2014

Recinte Expominer 2016 – Palau 1

 

Torna el “Mercadet d’intercanvi de minerals” al local social del Grup Mineralògic Català (GMC).

Se celebrarà el dissabte 4 de novembre del 2017, de 10.30 a 13.30 h.

Porta els teus minerals (micro minerals i macro minerals) al local del grup i fes tants canvis com puguis. Tots els socis i sòcies hi sortirem guanyant.

Activitat exclusiva pels socis i sòcies del Grup Mineralògic Català.

taula-intercanvi-4-nov-2017

 
Infominer 69 (2/2017). Foto portada: Sofre, Solfatara de Pozzuoli, Pozzuoli, Italia. C.V.: 14 x 10 cm. Foto “in situ”: Marc Campeny. Any 2010.

Infominer 69 (2/2017).
Foto portada:
Sofre, Solfatara de Pozzuoli, Pozzuoli, Italia.
C.V.: 14 x 10 cm.
Foto “in situ”: Marc Campeny.
Any 2010.

Ja està disponible el nou Infominer 69 (2/2017), el butlletí quadrimestral d’informació i divulgació mineralògica del Grup Mineralògic Català.

Com sabeu, s’edita aquest any en format digital. El podeu descarregar clicant al següent enllaç:

També podeu accedir a la web del Fons Fotogràfic i Documental del GMC:

http://www.minercat.com/fotominercat

i amb les claus que teniu a la part inferior esquerra del carnet de soci, podreu accedir a tots els continguts.

En aquest Infominer que correspon al nº 69 (2/2017) podreu trobar els següents continguts:

 • Jaciments i minerals
  • La Solfatara y los Campos Flégreos,Pozzuoli, Italia.
 • Activitats del GMC
  • Projecte Twin Collections (activitats al local).
  • Presentació del cicle de conferències mineralògiques de tardor 2017.
  • Revetlla de Sant Joan (activitats al local).
  • Sortida del GMC a les mines de Can Montsant, Hortsavinyà, Tordera.
  • Crònica de la VIII taula d’intercanvi de Canyelles.
 • Les anàlisis del GMC
  • Hidroheterolita de la mina “Linda Mariquita”, El Molar, Priorat, Tarragona.
  • Anàlisi de dos minerals de la mina “Atrevida”, Vimbodí, Tarragona.
 • Itinerari geològic pels volcans de la Serra de Colltort, Olot, Girona.
 • Seguint els “Xaragalls” amb el professor Mata-Perelló.
 • Horaris del local social / Sortides de camp / El racó de la biblioteca.

Esperem que el gaudiu!

 
Aragonita. Cantera de la Tinaja, Pantoja, Toledo. 3 x 2 cm. Agustí Asensi.

Aragonita.
Cantera de la Tinaja, Pantoja, Toledo.
3 x 2 cm.
Agustí Asensi.

Aquesta fotografia d’una aragonita de la pedrera de La Tinaja, a Pantoja (Toledo), d’Agustí Asensi ha estat seleccionada com l’exemplar del mes d’agost 2017 pels socis votants.

Podreu trobar més informació al fil específic en el nostre fòrum GMC.

I si voleu participar, ho podeu fer ja en el nostre fòrum, en el fil obert per l’última edició del concurs, l’edició de setembre 2017 (clicant aquí).

 

Ens plau informar-vos que el pròxim dijous dia 14 de setembre a les 20 h tindrà lloc al local social la Junta Ordinària del GMC.

Tots els socis i sòcies que desitgin assistir-hi estan convidats.

Aquesta reunió tindrà lloc en el nou local social del Grup, situat al carrer Sant Medir, 13 local 1, de Barcelona, al barri de Sants, molt a prop de l’antic local i del mercat de Sants.

Metro:
L1 (Línia vermella) Estació de Mercat Nou.
L5 (Línia blava) Estació de Plaça de Sants.

Reunions Junta GMC