Infominer 70 (3/2017). Foto portada: Fluorita en matriu de dolomita. Mines d'Osor, la Selva, Girona. Mides: 5 x 3 x 3 cm. Foto i col. : Lluís Clapés.

Infominer 70 (3/2017).
Foto portada:
Fluorita en matriu de dolomita. Mines d’Osor, la Selva, Girona. Mides: 5 x 3 x 3 cm.
Foto i col. : Lluís Clapés.

Ja està disponible el nou Infominer 70 (3/2017), el butlletí quadrimestral d’informació i divulgació mineralògica del Grup Mineralògic Català.

Com sabeu, s’edita aquest any en format digital. El podeu descarregar clicant al següent enllaç:

També podeu accedir a la web del Fons Fotogràfic i Documental del GMC:

http://www.minercat.com/fotominercat

i amb les claus que teniu a la part inferior esquerra del carnet de soci, podreu accedir a tots els continguts.

En aquest Infominer que correspon al nº 70 (3/2017) podreu trobar els següents continguts:

 • Jaciments i minerals
  • Memòria i present de les mines d’Osor.
 • Activitats del GMC
  • Crònica de la sortida del GMC a les mines de Can Magre, Vidreres, la Selva, Girona.
  • Crònica de la 9a Taula d’intercanvi de minerals de Girona.
  • Explora: “El col.leccionisme de minerals” al CosmoCaixa de Barcelona.
  • 2n “Mercadet d’intercanvi de minerals” al local social del GMC.
 • Les anàlisis del GMC
  • Crònica d’una determinació de maghrebita en un antic exemplar de talmessita.
  • Mineral fibrós trobat a les mines del Costabona del vessant francès.
 • Geologia i Recorreguts Geològics-Mineralògics
  • Recorrido alrededor de dos volcanes de Lanzarote.
  • L’insòlit meandre abandonat del riu Calders (Calders, Moianès).
  • Seguint els Xaragall amb el professor Mata-Perelló: mines de Bellmunt.
 • Contingut especial
  • Meteorits de Catalunya: condrites ordinàries.
 • Horaris del local social / Sortides de camp / El racó de la biblioteca.

Esperem que el gaudiu!

 

Reunions Junta GMC

Benvolguts/des,

Ens plau informar-vos un any més sobre la convocatòria de l’Assemblea General Ordinària de socis i sòcies del GMC que tindrà lloc el dissabte 27 de gener de 2018, a les 9.30 h, a la Sala d’Actes de les Cotxeres de Sants (plaça Bonet i Muixí, 7, Barcelona).

Durant els próxims dies rebreu la convocatòria en paper per correu postal, juntament amb la butlleta per delegar el vot.

Recordar que per assistir-hi, és imprescindible portar el carnet de soci del GMC i el DNI, i que cada soci pot portar un únic vot delegat per un altre soci que no pugui assistir a l’Assemblea aquell dia.

Informar també que, com marquen els Estatuts, a partir del dilluns 22 de gener, la documentació relativa a l’Assemblea General Ordinària estarà a disposició dels socis al local social, contactant-nos abans a través del formulari de contacte de la pàgina web o a través del correu electrònic gmc@minercat.com.

Aquest any tornareu a trobar un petit esmorzar pels socis assistents (cafès, sucs, croissants, …) abans de començar i en la mateixa sala.

Finalment, hi haurà un dinar de germanor després de l’Assemblea al restaurant ‘El Rincón del Espino’, a 5 minuts caminant des de les Cotxeres i molt a prop del local del Grup. Gaudirem d’un menú casolà variat amb diferents plats per triar i preu molt assequible. Qui vulgui assistir al dinar, us podeu inscriure fins el dilluns 22 de gener al vespre a través del formulari de contacte de la pàgina web o a través del correu electrònic gmc@minercat.com tot dient-nos el vostre nom i número de soci, juntament amb el de les persones acompanyants. Només garantim lloc per dinar per als 25 primers inscrits.

Podeu veure la convocatoria oficial en PDF clicant aquí.

Salutacions.

 

Crònica de la sortida a la pedrera “La Constancia”, Terrassa, Vallès Occidental (Diumenge 17 de desembre de 2017).

 

Sortida del GMC a la pedrera “Sant Corneli” (pedrera de Can Savoia), Tordera/Fogars de la Selva.
Dissabte 20 de gener de 2018

S’ha programat una nova sortida per als socis del GMC a la Pedrera “Sant Corneli” (pedrera de Can Savoia), Tordera/Fogars de la Selva, a càrrec d’en Carles Castanera i d’en Carles Bel.

Pedrera

Pedrera “Sant Corneli” (pedrera de Can Savoia), Tordera/Fogars de la Selva

Dia: dissabte, 20 de gener de 2018.
Hora: 9:30 h
Lloc de trobada: zona d’aparcament de la gasolinera de Fogars de la Selva que està a la carretera BV-5122 entre Hostalric i Tordera (veure mapa).
Duració: matí (9:30 h – 14:00 h aprox.).
Guia/es: Carles Castanera i Carles Bel.

Objectius i itinerari (aproximat): es tracta d’una visita on esperem trobar phillipsita, olivina i diverses zeolites. L’itinerari des dels cotxes serà curt: uns 15 minuts caminant.

Columnes de basalt. Pedrera

Columnes de basalt. Pedrera “Sant Corneli” (pedrera de Can Savoia), Tordera/Fogars de la Selva

Material necessari: es requereix casc, guants i, molt important, màscara o ulleres de seguretat donada la duresa del basalt. Roba còmoda i calçat adequat.
Grau de dificultat: baix.
Altres: Repartiment d’un dossier explicatiu. Aquest dossier estarà disponible ben aviat a la Intranet de Socis, en l’apartat de “Documents”. Recomanem descarregar i imprimir el dossier per portar el dia de la sortida.
Límit de participants: 25 persones (s’inclou el vocal i el guia).

Mapa – Com arribar (punt de trobada): zona d’aparcament de la gasolinera de Fogars de la Selva, a la carretera BV-5122 entre Hostalric i Tordera.

Zona d'aparcament de la gasolinera de Fogars de la Selva que està a la carretera BV-5122 entre Hostalric i Tordera

Zona d’aparcament de la gasolinera de Fogars de la Selva, a la carretera BV-5122 entre Hostalric i Tordera

Per tal de coordinar bé la sortida, recomanem que us poseu en contacte amb en Carles Bel (Vocal d’excursions) abans del dijous 18 de gener, al correu electrònic excursions-gmc@minercat.com preferiblement, o al telèfon de contacte: 653 248 303.

Si teniu problemes pel transport, o desitgeu compartir cotxe, també us podeu dirigir al mateix per gestionar-ho de la millor manera.

Us hi esperem a tots!

Llistat d’assistents confirmats (0 persones): Trobareu aquesta informació ampliada dins la Intranet de Socis (apartat ‘Documents’).

Es prega que sigueu seriosos a l’hora de fer la inscripció. Penseu que la demanda que estem tenint per les sortides és molt alta, i que cada vegada que un soci s’inscriu i després no ve a l’excursió (ha passat massa sovint) està prenent el lloc a un company que s’ha quedat fora. Si els dies abans de la sortida per algun motiu veieu que no podeu assistir, si us plau, aviseu-nos (encara que sigui el dia abans) per cobrir el lloc que queda lliure amb algú de la llista d’espera. Si al mateix dia us surt algun contratemps i a l’últim moment no podeu assistir, demanem que per cortesia aviseu també al vocal d’excursions.

Agraïm la vostra col·laboració.

 

Crònica de la sortida a la mina “Atrevida”, Vimbodí i Poblet, Conca de Barberà, Tarragona (Dissabte 25 de novembre de 2017).

 
Actualització del 'Nomenclàtor de les espècies minerals' (versió 5.0)

Actualització del ‘Nomenclàtor de les espècies minerals’ (versió 5.0)

L’any 2010 els companys Josep Lluís Garrido i Joan Manuel Ybarra van editar el Nomenclàtor de les espècies minerals. Aquest llibre, distribuït amb el suport del GMC, conté les espècies minerals aprovades per l’IMA i publicades fins el juny de l’any 2010.

Ara us adjuntem la versió 5.0 de l’actualització del Nomenclàtor de les espècies minerals en format PDF. Aquesta versió substitueix a les anteriors i conté les noves espècies, les modificacions i redefinicions i també les espècies desacreditades. Tot això des que es va publicar el llibre (juny 2010) fins al juny de 2016. És una ‘ampliació’ del llibre.

Podeu veure l’actualització en format digital i descarregar-la (disponible per tothom de forma gratuïta) seguint aquest enllaç.

Esperem que us sigui útil!

I si voleu adquirir el llibre complet original (disponible només en format paper i enquadernació tipus Wire-O, amb espiral de filferro), ens podeu fer la comanda a través del nostre formulari de contacte.

Preu: 5 € (socis) / 7 € (no socis).
Despeses d’enviament apart.

Encara no el teniu? No us quedeu sense!

Per més informació, podeu consultar el següent extracte (clicant aquí).

Salutacions.

 

Felicitacio GMC nadal 2018

Com cada any per aquestes dates, celebrarem les festes de Nadal amb turrons i cava al nostre local. Un local que, per aquestes dates, farà també just 1 any de la seva inauguració i que vam compartir tots junts l’any passat.

Ho farem el dijous dia 21 de desembre.

El local estarà obert a partir de les 19:30 hores.

Recordeu l’adreça: C/ Sant Medir, 13, local 1, al barri de Sants de Barcelona.

Esperem la vostra assistència.

Aprofitem per a desitjar-vos a tots unes bones festes i una bona entrada d’any.

Salutacions.

 

Sortida del GMC a la pedrera “La Constancia”, Terrassa, Vallès Occidental.
Diumenge 17 de desembre de 2017.

S’ha programat una nova sortida per als socis del GMC a la pedrera “La Constancia” de Terrassa, al Vallès Occidental, a càrrec de Frederic Varela.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Dia: Diumenge 17 de desembre.
Hora de trobada: 9 h.
Lloc de trobada: Zona d’aparcament al costat de l’hotel Don Cándido, a Terrassa. C-58 / C-16: sortida Terrassa Centre (vegeu el mapa).
Duració: Matinal (9 h – 13.30 h aprox.). Cal portar esmorzar o venir esmorzat.
Guies: Frederic Varela.

Objectius i itinerari (aproximat): Des del lloc de trobada ens desplaçarem amb el mínim de cotxes fins a prop de la pedrera. Arribats a aquest lloc farem una petita explicació sobre el que esperem trobar. Com a més interessant, les geodes amb calcita cristal·litzada i la manera de trobar-les. Seguidament caminarem uns 10 minuts fins al jaciment.
Ja a la pedrera, i si fa bon dia, tindrem una vista immillorable per copsar la història geològica de bona part de la plana del Vallès i de la formació d’aquests sediments que van donar nom a la unitat estratigràfica del Vallesià dins del Miocè.
Seguidament ens dedicarem a cercar les geodes.

geoda

Material necessari: Es requereix roba còmoda i d’abric (si fa vent, el lloc queda bastant exposat) i calçat adequat per a caminar pels terregalls.
Grau de dificultat: Baix.
Altres: Repartició d’un dossier explicatiu. Aquest dossier estarà disponible ben aviat a la Intranet de Socis, en l’apartat de “Documents”. Recomanem descarregar i imprimir el dossier per portar el dia de la sortida.
Límit de participants: 15 persones (s’inclou el vocal i el guia).

Mapa – Com arribar (punt de trobada): Zona d’aparcament al costat de l’hotel Don Cándido, a Terrassa. C-58 / C-16: sortida Terrassa Centre.

Per tal de coordinar bé la sortida recomanem que us poseu en contacte amb en Carles Bel (Vocal d’excursions) abans del dijous 14 de desembre, al correu electrònic excursions-gmc@minercat.com preferiblement, o al telèfon de contacte: 653 248 303.

Si teniu problemes pel transport, o desitgeu compartir cotxe, també us podeu dirigir al mateix per gestionar-ho de la millor manera.

Us hi esperem a tots!

Llistat d’assistents confirmats (15 persones): Trobareu aquesta informació ampliada dins la Intranet de Socis (apartat ‘Documents’).

Llista tancada per assolir el nombre màxim d’assistents. Obrim llista d’espera.

Es prega que sigueu seriosos a l’hora de fer la inscripció. Penseu que la demanda que estem tenint per les sortides és molt alta, i que cada vegada que un soci s’inscriu i després no ve a l’excursió (ha passat massa sovint) està prenent el lloc a un company que s’ha quedat fora. Si els dies abans de la sortida per algun motiu veieu que no podeu assistir, si us plau, aviseu-nos (encara que sigui el dia abans) per cobrir el lloc que queda lliure amb algú de la llista d’espera. Si al mateix dia us surt algun contratemps i a l’últim moment no podeu assistir, demanem que per cortesia aviseu també al vocal d’excursions.

Agraïm la vostra col·laboració.

 

Ens plau informar-vos que el dijous dia 14 de desembre a les 20 h tindrà lloc al local social la Junta Ordinària del GMC.

Tots els socis i sòcies que desitgin assistir-hi estan convidats.

Aquesta reunió tindrà lloc en el nou local social del Grup, situat al carrer Sant Medir, 13 local 1, de Barcelona, al barri de Sants, molt a prop de l’antic local i del mercat de Sants.

Metro:
L1 (Línia vermella) Estació de Mercat Nou.
L5 (Línia blava) Estació de Plaça de Sants.

Reunions Junta GMC

 

Sortida del GMC a la mina “Atrevida”, Vimbodí i Poblet, Conca de Barberà, Tarragona.
Dissabte 25 de novembre de 2017.

S’ha programat una nova sortida per als socis del GMC a la mina “Atrevida”, Vimbodí i Poblet, Conca de Barberà, Tarragona, a càrrec de l’Eloi de San Martín.

vimbodi_206

Dia: Dissabte 25 de novembre.
Hora de trobada: 10 h.
Lloc de trobada: Pàrquing del Monestir de Poblet.
Duració: Tot el dia. De 10h a 18h. S’ha de portar aigua, esmorzar i dinar.
Guies: Eloi de San Martín.

Objectius i itinerari (aproximat): Des del punt de trobada ens dirigirem a la part més alta de l’explotació, on podrem contemplar les vistes, veure el panell explicatiu i els dossiers de l’excursió tot fent-nos una idea de la magnitud del filó “Atrevida” i dels treballs realitzats en la seva explotació. A partir d’aquí intentarem fer el desplaçament amb el menor nombre possible de vehicles, ja que l’aparcament és molt limitat.
Primer ens dirigirem amb els vehicles fins a la part de l’explotació anomenada “el Malacate”, on podrem obtenir, a l’aire lliure, mostres d’annabergita, atzurita, farmacosiderita, malaquita i altres micros molt interessants. També podrem aprofitar per a menjar un entrepà.
Per acabar ens dirigirem cap a la galeria sud. Farem una part del recorregut en cotxe i una altra caminant. La part caminant serà d’uns 2,5 km totals (incloent-hi anada i tornada) i sense desnivell. En aquest indret accedirem a una àmplia galeria on podrem trobar boniques mostres de barita, cerussita, mimetita, piromorfita i wulfenita.

vimbodi_278

vimbodi_208

Material necessari: Es requereix casc i llum, roba còmoda, calçat adequat i guants. També ulleres de protecció i lupa. Donat que la sortida és de tot el dia, cal portar dinar.
Grau de dificultat: Mitjà.
Altres: Repartició d’un dossier explicatiu. Aquest dossier estarà disponible ben aviat a la Intranet de Socis, en l’apartat de “Documents”. Recomanem descarregar i imprimir el dossier per portar el dia de la sortida.
Límit de participants: 25 persones (s’inclou el vocal i el guia).

vimbodi_1_868

vimbodi_2_440

Mapa – Com arribar (punt de trobada): Pàrquing del Monestir de Poblet.

Per tal de coordinar bé la sortida recomanem que us poseu en contacte amb en Carles Bel (Vocal d’excursions) abans del dijous 23 de novembre, al correu electrònic excursions-gmc@minercat.com preferiblement, o al telèfon de contacte: 653 248 303.

Si teniu problemes pel transport, o desitgeu compartir cotxe, també us podeu dirigir al mateix per gestionar-ho de la millor manera.

Us hi esperem a tots!

Llistat d’assistents confirmats (25 persones): Trobareu aquesta informació ampliada dins la Intranet de Socis (apartat ‘Documents’).

Llista tancada per assolir el nombre màxim d’assistents. Obrim llista d’espera.

Es prega que sigueu seriosos a l’hora de fer la inscripció. Penseu que la demanda que estem tenint per les sortides és molt alta, i que cada vegada que un soci s’inscriu i després no ve a l’excursió (ha passat massa sovint) està prenent el lloc a un company que s’ha quedat fora. Si els dies abans de la sortida per algun motiu veieu que no podeu assistir, si us plau, aviseu-nos (encara que sigui el dia abans) per cobrir el lloc que queda lliure amb algú de la llista d’espera. Si al mateix dia us surt algun contratemps i a l’últim moment no podeu assistir, demanem que per cortesia aviseu també al vocal d’excursions.

Agraïm la vostra col·laboració.