proj TC

El proper dissabte 1 de juliol, coincidint amb el primer dissabte de mes en què obrim el local social, tindrà lloc la presentació del Projecte Twin Collections de la Universitat de Barcelona.

En Marc Campeny, actual conservador de Mineralogia del Museu de Ciències Naturals de Barcelona i professor associat de la UB (Mineralogia i Dipòsits Minerals), i en Xavier Casado, director del Departament de Bioquímica i Biomedicina Molecular de la UB, ens parlaran d’un projecte solidari amb diverses universitats d’arreu del món i en el que els minerals són el centre del projecte. Ens parlaran també de com el GMC i els seus socis podran participar de forma activa en aquest projecte.

El local obrirà a les 10,30 h i començarem la xerrada a les 11 h, es preveu una duració aproximada d’una hora. Després gaudirem d’un petit aperitiu.

Agraïm als responsables directes d’aquest projecte, en Joan Carles Melgarejo (que malauradament dissabte no podrà assistir), en Marc Campeny i en Xavier Casado que hagin volgut fer partícip al GMC d’aquest projecte, no us ho perdeu!

 

banner-sant-joan-17

Aquest dijous 22 de Juny, de 19 h a 21 h, celebrarem la revetlla mineralògica de Sant Joan al nostre local social.

Aquesta celebració és ja una tradició del Grup Mineralògic Català des de la inauguració del local social l’any 1988.

Ho celebrarem amb les típiques coques de Sant Joan, cava, refrescos, minerals i la vostra companyia.

Us hi esperem a tots!

 
Infominer 68 (1/2017). Foto portada (Xavier Rodríguez): Quars ametista. Pedrera Can Vives de Baix, Vidreres, la Selva, Girona. 5,5 x 3.5 x 3 cm. Col. i foto: Xavier Rodríguez.

Infominer 68 (1/2017).
Foto portada (Xavier Rodríguez):
Quars ametista.
Pedrera Can Vives de Baix, Vidreres, la Selva, Girona.
5,5 x 3.5 x 3 cm.
Col. i foto: Xavier Rodríguez.

Ja està disponible el nou Infominer 68 (1/2017), el butlletí quadrimestral d’informació i divulgació mineralògica del Grup Mineralògic Català.

Com sabeu, s’edita a partir d’ara en format digital. Per a llegir-lo i si voleu descarregar-lo en PDF, podeu fer-ho des de la plataforma ISSUU o accedir a la web del Fons Fotogràfic i Documental del GMC:

http://www.minercat.com/fotominercat

i amb les claus que teniu a la part inferior esquerra del carnet de soci, podreu accedir a tots els continguts.

També el podeu descarregar clicant al següent enllaç:

En aquest Infominer que correspon al nº 68 (1/2017) podreu trobar els següents continguts:

 • Minerals de Can Vives de Baix, Vidreres, la Selva, Girona.
 • Taller de retoc fotogràfic // I Mercadet d’intercanvi de minerals.
 • Conferència sobre l’espectrometria gamma.
 • Sortida al Museu Mollfulleda de Mineralogia d’Arenys de Mar.
 • Les calcites negres de la pedrera “La Constancia”, Terrassa, Barcelona.
 • Dificultats en l’anàlisi d’una Montgomeryita del Turó de Montcada.
 • Creació del Fons Fotogràfic i Documental del GMC.
 • GeoloSketchers: passió per la Geologia, amor pel dibuix.
 • Horaris del local social / Sortides de Camp / El racó de la biblioteca.

Esperem que el gaudiu!

Infominer 68 (1/2017)

 
Fluorita lila sobre siderita amb pirita. Mines de Panasqueira, Portugal. Mides: 8,2 x 6,2 cm. Col·lecció Carles Manresa.

Fluorita lila sobre siderita amb pirita.
Mines de Panasqueira, Portugal.
Mides: 8,2 x 6,2 cm.
Col·lecció Carles Manresa.

Aquesta fotografia d’una fluorita lila sobre siderita amb pirita de les mines de Panasqueira (Portugal) de Carles Manresa ha estat seleccionada com a l’exemplar del mes de maig 2017 pels socis votants.

Podreu trobar més informació al fil específic en el nostre fòrum GMC.

I si voleu participar, ho podeu fer ja en el nostre fòrum, en el fil obert per l’edició del juny 2017 (clicant aquí).

 

Ens plau informar-vos que el pròxim dijous dia 15 de juny a les 20 h tindrà lloc al local social la Junta Ordinària del GMC.

Tots els socis i sòcies que desitgin assistir-hi estan convidats.

Aquesta reunió tindrà lloc en el nou local social del Grup, situat al carrer Sant Medir, 13 local 1, de Barcelona, al barri de Sants, molt a prop de l’antic local i del mercat de Sants.

Metro:
L1 (Línia vermella) Estació de Mercat Nou.
L5 (Línia blava) Estació de Plaça de Sants.

Reunions Junta GMC

 

Crònica de la sortida als dipòsits d’urani de la Vall Fosca, Pallars Jussà (Dissabte 13 a diumenge 14 de maig de 2017).

 

Sortida del GMC al Museu Martorell de Mineralogia (Barcelona).
Dissabte 10 de juny de 2017.

S’ha programat una nova sortida per als socis del GMC al Museu Martorell de Mineralogia (Barcelona), guiada per en Marc Campeny.

museu-martorell-2

Dia: Dissabte 10 de juny.
Hora de trobada: 10:00 h.
Lloc de trobada: Davant de l’entrada principal del Museu Martorell (Parc de la Ciutadella) (veure mapa).
Duració: matí (2 a 3 h aprox.).
Guies: Marc Campeny Crego. Conservador de Mineralogia del Museu de Ciències Naturals de Barcelona.

Objectius i itinerari (aproximat): l’any 2011, l’exposició de mineralogia que albergava el Museu Martorell de Geologia va traslladar-se a l’actual exposició permanent del Museu Blau (Parc del Fòrum). Actualment, l’edifici Martorell roman tancat al públic però en ell hi continuen treballant els científics que s’encarreguen de la gestió, recerca i divulgació de les col·leccions ja que l’edifici conté les reserves de les col·leccions geològiques: mineralogia, petrologia i paleontologia. De fet, aproximadament el 95% de la col·lecció de mineralogia es troba ubicada als espais de reserva de l’edifici Martorell.
La visita consistirà en conèixer l’estat actual de les col·leccions, els mètodes de treball que permeten la seva gestió i veure part de la col·leccions de reserva i els espais que les contenen. Aquesta visita estarà guiada en tot moment per l’actual responsable de la col·lecció de mineralogia del museu, Marc Campeny.

museu-martorell-1

Altres: Repartició d’un dossier explicatiu. Aquest dossier estarà disponible ben aviat a la Intranet de Socis, en l’apartat de “Documents”. Recomanem descarregar i imprimir el dossier per portar el dia de la sortida.
Límit de participants: 20 persones (s’inclou el vocal i el guia).

museu-martorell-3

museu-martorell-4

Mapa – Com arribar (punt de trobada): Davant de l’entrada principal del Museu Martorell (Parc de la Ciutadella).

Per tal de coordinar bé la sortida recomanem que us poseu en contacte amb en Carles Bel (Vocal d’excursions) abans del dijous 8 de juny, al correu electrònic excursions-gmc@minercat.com preferiblement, o al telèfon de contacte: 653 248 303.

Si teniu problemes pel transport, o desitgeu compartir cotxe, també us podeu dirigir al mateix per gestionar-ho de la millor manera.

Us hi esperem a tots!

Llistat d’assistents confirmats (20 persones): Trobareu aquesta informació ampliada dins la Intranet de Socis (apartat ‘Documents’).

Llista tancada per assolir el nombre màxim d’assistents.

Es prega que sigueu seriosos a l’hora de fer la inscripció. Penseu que la demanda que estem tenint per les sortides és molt alta, i que cada vegada que un soci s’inscriu i després no ve a l’excursió (ha passat massa sovint) està prenent el lloc a un company que s’ha quedat fora. Si els dies abans de la sortida per algun motiu veieu que no podeu assistir, si us plau, aviseu-nos (encara que sigui el dia abans) per cobrir el lloc que queda lliure amb algú de la llista d’espera. Si al mateix dia us surt algun contratemps i a l’últim moment no podeu assistir, demanem que per cortesia aviseu també al vocal d’excursions.

Agraïm la vostra col·laboració.

 
Galena sobre dolomita. Mina Règia, Bellmunt del Priorat, Tarragona, Catalunya. Mides: 7.5 x 6.8 x 3.2 cm. Cristall aresta: 24 mm. Col·lecció Albert Vaquero

Galena sobre dolomita.
Mina Règia, Bellmunt del Priorat, Tarragona, Catalunya.
Mides: 7.5 x 6.8 x 3.2 cm. Cristall aresta: 24 mm.
Col·lecció Albert Vaquero

Aquesta fotografia d’una galena sobre dolomita de la mina Règia de Bellmunt del Priorat (Tarragona) de Albert Vaquero ha estat seleccionada com a l’exemplar del mes d’abril 2017 pels socis votants.

Podreu trobar més informació al fil específic en el nostre fòrum GMC.

I si voleu participar, ho podeu fer ja en el nostre fòrum, en el fil obert per l’edició del maig 2017 (clicant aquí).

 

Crònica de la sortida del GMC a les mines “Pepito”, Mont-ras, i d’en Torrent, Palafrugell (Dissabte 22 d’abril de 2017).

 
Portada del llibre "Els Minerals de Catalunya, segle XX" d'Eugeni Bareche.

Portada del llibre “Els Minerals de Catalunya, segle XX” d’Eugeni Bareche.

Els Minerals de Catalunya, segle XX. Eugeni Bareche.

Des del Grup Mineralògic Català volem agrair a l’amic Eugeni Bareche que ens hagi cedit la versió on-line del llibre “Els minerals de Catalunya, segle XX”, per la seva visualització de forma gratuïta a través del ISSUU per tots els socis i sòcies del GMC i afeccionats a la mineralogia catalana.