Concurs

Concurs “El mineral del mes”

Ens alegra molt anunciar que aquest abril, hem engegat de nou el concurs mensual, anomenat “El mineral del mes”, a través del nostre Fòrum GMC.

Es tracta doncs que cada soci, que vulgui participar-hi, hi pengi les seves fotografies de minerals, les que cregui que poden ser guanyadores. Recomanem que no en publiqueu més de dues per persona per tal d’anar-les dosificant en els diferents mesos. Cada mes entre tots els socis i sòcies n’escollireu una perquè sigui la FOTOMINERAL del MES.

Podreu trobar les noves bases del concurs per l’edició 2017 i l’explicació de com penjar les fotografies en el nostre fòrum, en el fil obert per participar ja en l’edició d’aquest abril (clicant aquí).

Aquest serà el primer mes de funcionament del concurs per tal de recopilar les fotografies que ompliran els 12 mesos del futur Calendari GMC 2018. Amb les 6 fotografies guanyadores i les 6 fotografies que quedin en segona posició, obtingudes de les 6 edicions del concurs des de l’Abril 2017 al Setembre 2017, es crearà el Calendari GMC 2018 de sobretaula per tots els socis del GMC, el qual es repartirà durant el pròxim Expominer 2017 a Barcelona.

No perdeu l’ocasió i que una de les vostres fotos aparegui en aquest!

Sort a tothom!!!

 

Crònica de la sortida del GMC a la mina “Linda Mariquita”, el Molar, el Priorat, Tarragona (Dissabte 11 de març de 2017).

 

Taller Espectrometria de radiació gamma aplicada a minerals i materials radioactius
Títol: Espectrometria de radiació gamma aplicada a minerals i materials radioactius
Ponent: Adolf Cortel Ortuño
Data: 8 d’Abril d’10 a 13 h.
Contingut:
És senzill determinar si un material és o no radioactiu, i per això normalment es fan servir comptadors Geiger, cambres d’ionització o semiconductors, sovint en aparells fàcils de construir. En general, amb aquests dispositius només es determina la presencia de radiació i no s’arriba a saber quin és l’element radioactiu que l’ha emès. Si es vol saber l’element responsable de la radioactivitat d’una mostra o d’un mineral s’ha de mesurar l’energia de la radiació emesa, que es característica de cada element. El més senzill és fer-ho amb la radiació gamma emprant un cristall escintil·lador i un fotomultiplicador.
En el taller es mostrarà el funcionament d’un espectròmetre gamma senzill fent servir diferents minerals radioactius, de manera que es pot identificar perfectament quines mostres contenen tori i quines urani. S’identificaran també els elements responsables de la radioactivitat d’alguns materials: “camises” dels llums de butà, vidre antic d’urani, agulles de rellotge antigues, minerals de potassi, materials modificats per explosions nuclears, detectors de fum….. i les mostres que cadascú vulgui portar.

Activitat exclusiva pels socis i sòcies del Grup Mineralògic Català.

 

Sortida del GMC a les mines “Pepito”, Mont-ras, i d’en Torrent, Palafrugell.
Dissabte 1 d’abril de 2017.

S’ha programat una nova sortida per als socis del GMC a les antigues mina “Pepito”, Mont-ras, i mina d’en Torrent, a Llofriu, Palafrugell, a càrrec de Carles Castanera i Carles Bel.

mina "Pepito"

mina “Pepito”

Dia: Dissabte 1 d’abril de 2017. Es repetirà el 22 d’abril.
Hora: 9:30 h.
Lloc de trobada: Zona d’aparcament al davant del restaurant Mont-ras. Carrer Torres Jonama, 19, Mont-ras, Baix Empordà, Girona (Veure mapa).
Duració: Tot el dia (9:30 h – 17:00 h aprox.). Cal portar esmorzar i dinar.
Guies: Carles Castanera i Carles Bel.

Objectius i itinerari (aproximat): La sortida tindrà els següents objectius:

 • Primer anirem a un aflorament de clorita pseudomòrfica de cordierita a prop de la mina “Pepito”.
 • Després d’una mitja hora de recerca, anirem a la mina “Pepito”, on visitarem l’entrada al pou principal, actualment tancat amb porta de ferro. Veurem l’abast dels dominis de l’explotació i aprofitarem els terregalls per a intentar trobar cerussita i la famosa piromorfita. Cal dir que també hi podrem trobar barita, mimetita i galena, totes elles dignes de col·lecció, encara que de mida discreta.
 • Després ens desplaçarem en cotxe i farem un tram a peu des de la mima “Pepito” a la mina d’en Torrent (mines del Puig d’en Ristol), a prop de Llofriu, al terme municipal de Palafrugell.
 • A la mina d’en Torrent mirarem de trobar fluorita, cerussita, esfalerita i galena. Si tenim molta sort, podria sortir alguna wulfenita bipiramidal de color ataronjat.
mina d'en Torrent

mina d’en Torrent

Material necessari: Es requereix roba còmoda i d’abric i calçat adequat per a caminar pels terregalls.
Grau de dificultat: Mitjà.
Altres: Repartició d’un dossier explicatiu. Aquest dossier estarà disponible ben aviat a la Intranet de Socis, en l’apartat de “Documents”. Recomanem descarregar i imprimir el dossier per portar el dia de la sortida.
Límit de participants: 20 persones (s’inclou el vocal i el guia).

mina d'en Torrent

mina d’en Torrent

Mapa – Com arribar (punt de trobada): Zona d’aparcament al davant del restaurant Mont-ras. Carrer Torres Jonama, 19, Mont-ras, Baix Empordà, Girona.

Per tal de coordinar bé la sortida recomanem que us poseu en contacte amb en Carles Bel (Vocal d’excursions) abans del dijous 30 de març, al correu electrònic excursions-gmc@minercat.com preferiblement, o al telèfon de contacte: 653 248 303.

Si teniu problemes pel transport, o desitgeu compartir cotxe, també us podeu dirigir al mateix per gestionar-ho de la millor manera.

Us hi esperem a tots!

Llistat d’assistents confirmats 1 d’abril (20 persones) i 22 d’abril (19 persones): Trobareu aquesta informació ampliada dins la Intranet de Socis (apartat ‘Documents’).

Llista pel dia 1 d’abril tancada per assolir el nombre màxim d’assistents.

Es prega que sigueu seriosos a l’hora de fer la inscripció. Penseu que la demanda que estem tenint per les sortides és molt alta, i que cada vegada que un soci s’inscriu i després no ve a l’excursió (ha passat massa sovint) està prenent el lloc a un company que s’ha quedat fora. Si els dies abans de la sortida per algun motiu veieu que no podeu assistir, si us plau, aviseu-nos (encara que sigui el dia abans) per cobrir el lloc que queda lliure amb algú de la llista d’espera. Si al mateix dia us surt algun contratemps i a l’últim moment no podeu assistir, demanem que per cortesia aviseu també al vocal d’excursions.

Agraïm la vostra col·laboració.

 
Anunci II Trobada Interpirenaica de Micromineralogia i Sistemàtica Mineral

Anunci II Trobada Interpirenaica de Micromineralogia i Sistemàtica Mineral

II TROBADA INTERPIRENAICA DE MICROMINERALOGIA i SISTEMÀTICA MINERAL
II RÉUNION INTERPYRÉNÉES DE MICROMINÉRALOGIE et SYSTEMATQUE MINERAL

Taula internacional d’intercanvi – Bourse internationale d’échange
20 i 21 de Maig 2017 – Rocabruna, Camprodon, CATALUNYA

El Grup Mineralògic Català i l’Association Française de Microminéralogie amb la col·laboració de l’Ajuntament de Camprodon us convidem a la II Trobada Interpirenaica de Micromineralogia i Sistemàtica Mineral que tindrà lloc a Rocabruna i Camprodon. Una ocasió única per compartir vivències, coneixements, fer noves amistats, intercanviar minerals, ampliar les vostres col·leccions sistemàtiques i gaudir d’una experiència única. La trobada tindrà lloc entre els nuclis de Camprodon i Rocabruna, amb una diversa llista d’activitats.

Aquesta trobada d’intercanvi està orientada exclusivament als amateurs i per tant, no es podrà vendre. Porteu el vostre binocular, cables allargadors amb endolls i, per descomptat, micros i minerals sistemàtics.
El dissabte serà el dia d’intercanvis i al vespre es farà un sopar de germanor, pel qual cosa ens haureu d’indicar si voleu venir.
El diumenge al matí es farà una visita a la mina de Les Ferreres de Rocabruna amb un itinerari diferent del de l’any passat.
Hi haurà altres activitats que ja us anirem confirmant en aquí a mesura que s’apropi la data.

ON ES FARÀ LA TROBADA D’INTERCANVI DE MICROMINERALS?

Localització:
Escola Doctor Robert (interior).
Plaça Santa Maria nº 8 17867 Camprodon (Ripollès, Girona), Catalunya
Veure a Google Maps.

QUÈ VOLEM FER EN AQUESTA TROBADA?

• Enfortir i promocionar les relacions científiques-culturals entre els ciutadans i ciutadanes de l’Euroregió Pirineus Mediterrània.
• Posar en manifest la riquesa mineralògica de les zones frontereres de les valls de Camprodon (El Ripollès, Catalunya) i les de La Manera (Lamanère, Pirineus Orientals, Llenguadoc-Rosselló).
• Organitzar una trobada d’intercanvi de microminerals entre aficionats d’ambdues bandes dels Pirineus.
• Presentar als camprodonins i camprodonines els minerals que es troben a la mina de les Ferreres de Rocabruna.
• Portar a terme activitats d’iniciació als minerals entre els nois i noies de Camprodon.

Hi haurà una sèrie d’activitats pensades per als col·leccionistes i unes altres comunes pensades per al públic en general. Algunes activitats encara estan en procés de preparació i us les anirem confirmant via web / fòrum GMC / e-mail.

Per més informació, podeu consultar l’anterior trobada, la I Trobada Interpirenaica de Micromineralogia i Sistemàtica Mineral.

Participació: Gratuïta

QUÈ HE DE FER PER PARTICIPAR-HI COM micro-INTERCANVIADOR?

En les habituals trobades que l’AFM fa arreu de França els assistents porten el seu propi microscopi binocular, juntament amb les caixes de micros i sistemàtica. Durant la jornada, cadascú va a la taula dels altres, recull una caixa de material i se’ls mira en el seu microscopi per seleccionar aquells que li interessen. Després arriba el moment d’acordar l’intercanvi. Podeu venir com a visitants o com a “intercanviadors”.

Si voleu venir per fer intercanvis i tenir el vostre espai de taula, cal que ompliu i ens envieu abans del 20 d’abril de 2017 les dades que es demanen en el formulari que us mostrem a continuació.

També podeu descarregar els fulls d’inscripció en català i en francès.


Inscripció / Inscripción / Inscription

Nom i Cognoms / Nombre y apellidos / Nom et Prenom (*)

Telèfon / Teléfono / Téléphone (*)

E-mail (*)

Portareu el vostre binocular?
Llevaréis vuestro binocular?
Vous apporterez votre binoculaire? (*)
 Si / Oui No / Non

Nombre de persones que vindreu al sopar
Número de personas que vendrán a la cena
Combien de personnes participeront au dîner (*)

Indiqueu si cal una dieta específica
Indicar si hace falta una dieta específica
S'il vous plaît d'indiquer si vous avez besoin d'un régime alimentaire spécifique (*)

Nombre de persones que vindreu a visitar la mina (diumenge 21)
Número de personas que vendréis a visitar la mina (domingo 21)
Combien de personnes viendront a la mine (dimanche 21) (*)

Teniu vehicle 4x4 o tot terreny?
Tenéis vehículo 4x4 o todoterreno?
Avez-vous 4x4 ou tout-terrain? (*)
 Si / Oui No / Non

Comentaris / Comentarios / Remarques (*)

 

Ens plau informar-vos que el pròxim dijous dia 6 d’abril a les 20 h tindrà lloc al local social la Junta Ordinària del GMC.

Tots els socis i sòcies que desitgin assistir-hi estan convidats.

Aquesta reunió tindrà lloc en el nou local social del Grup, situat al carrer Sant Medir, 13 local 1, de Barcelona, al barri de Sants, molt a prop de l’antic local i del mercat de Sants.

Metro:
L1 (Línia vermella) Estació de Mercat Nou.
L5 (Línia blava) Estació de Plaça de Sants.

Reunions Junta GMC

 

Estimat/ada soci/a:

Tal com us vam presentar a l’Assemblea s’ha creat el Fons Fotogràfic i Documental del Grup Mineralògic Català per albergar el que vol ser la memòria digital del Grup i tot allò que tingui relació amb la mineralogia catalana.

A la pàgina web del Grup trobareu un link amb l’accés al fons, on se us demanarà per entrar un nom d’usuari i una contrasenya.

No cal registrar-se. Per defecte, tots els socis ja esteu registrats de manera que el nom d’usuari seran les tres primeres lletres del primer cognom en majúscules seguit d’un punt i les tres primeres lletres del segon cognom en majúscules.

Per exemple, Manel Martorell i Massabé seria : MAR.MAS

Per als que només facin servir un cognom es repeteix : MAR.MAR

Com a contrasenya serà el vostre número de soci al que se li haurà d’afegir ceros davant fins a emplenar 4 dígits.

Per exemple, per al soci número 230 hem de posar 0230

Per als socis familiars s’ha d’afegir una lletra. Si són dos fills, per exemple, serien 0230a i 0230b.

Per tal de que no hagi cap mena de dubte, al nou carnet ja surt imprès el nom d’usuari i la contrasenya.

La idea és que, per facilitar les coses al màxim, aquest nom i aquesta contrasenya ja serveix per accedir a la part privada de MINERATLAS i quan fem el canvi de pàgina web servirà també per accedir a la intranet del GMC.

Un cop dintre del fons, podreu accedir a la seva gestió amb aquestes mateixes dades de manera que tothom pugui penjar fotos o el que cregui mes oportú. Recordeu sempre, abans de penjar quelcom, mirar que no estigui ja penjat el mateix. Els administradors vetllarem perquè les dades que es pugin estiguin correctes. Eviteu sobretot penjar fotos borroses.

Si no us atreviu aviat, es farà un seminari al local del GMC per explicar tot el procés de pujada de dades tant per al FONS com per a MINERATLAS.

 

Torna el “Mercadet d’intercanvi de minerals” al local social del Grup Mineralògic Català (GMC).

Dissabte 18 de març de 2017, de 10.30 a 13.30 h, Fes teu el nou local del GMC! Porta els teus minerals (micro minerals i macro minerals) al local del grup i fes tants canvis com puguis. Tots els socis i sòcies hi sortirem guanyant.

Activitat exclusiva pels socis i sòcies del Grup Mineralògic Català.

taula-intercanvi-al-local

 

Sortida del GMC a la mina “Linda Mariquita”, el Molar, el Priorat, Tarragona.
Dissabte 11 de març de 2017.

S’ha programat una nova sortida per als socis del GMC a la mina “Linda Mariquita” (el Molar), a càrrec d’en Joan Abella i Creus.

Olivenita, Mina Linda Mariquita

Dia: Dissabte 11 de març de 2017.
Hora: 9:00 h.
Lloc de trobada: Aparcament públic de Falset, al costat dels carrers Miquel Barceló i Josep Campàs (veure mapa).
Duració: Tot el dia (9:00h – 18:30h aprox.). Cal portar esmorzar. Es dinarà al restaurant Mas Trucafort (http://www.mastrucafort.com). Els que vulguin apuntar-s’hi ho han d’indicar a l’hora de la inscripció.
Degut a que al març encara estem en temporada de calçots, el menú és de brasa i consta d’uns plats centrals de primer; carn a la brasa amb cassola de fesols, patata i escalivada de segon; macedònia amb gelat de postres; aigua, vi i cafès. El preu es de 20 € per persona. Els refrescos i copes anirien a banda.
Guia: Joan Abella i Creus.

Objectius i itinerari (aproximat): Pel matí, des de l’aparcament públic de Falset ens dirigirem al poble del Molar. Abans d’entrar al poble ens trobarem les parts inferiors dels terregalls de la mina “Linda Mariquita”, on aparcarem còmodament. El nostre objectiu serà el reconeixement del filó de barita amb tennantita que és, sens dubte, un dels jaciments del nostre país que millors exemplars cristal·litzats de mida petita ha proporcionat.
El jaciment és propietat de l’ajuntament del Molar i tenen intenció de museïtzar la mina. Intentarem localitzar la zona mineralitzada més rica i extreure una rica paragènesi de minerals per a les nostres col·leccions i procurarem fer una acurada selecció pel futur museu de minerals de la mina “Linda Mariquita”.
Després anirem cap al restaurant i, per la tarda, si hem tingut sort al matí, podrem continuar fruint de les troballes o podem fer cap a la propera mina “Balcoll” de Falset, per si som afortunats i trobem algun exemplar d’argent.

Cuprita, Mina Linda Mariquita

Material necessari: Es requereix roba còmoda i d’abric, calçat adequat, casc, guants, ulleres protectores, cordes i arnés (qui en tingui), eines per picar (aixada, bona maceta i escarpa), etc.
Grau de dificultat: Mitjà. Pel que fa a l’accés, aparcarem a peu de jaciment. Per poder extreure els exemplars cal estar assegurats. Per aquest motiu recomanem corda i arnès, encara que amb dos o tres equips serà suficient.
Altres: Repartició d’un dossier explicatiu. Aquest dossier estarà disponible ben aviat a la Intranet de Socis, en l’apartat de “Documents”. Recomanem descarregar i imprimir el dossier per portar el dia de la sortida.
Límit de participants: 30 persones (s’inclou el vocal i el guia).

Atzurita, Mina Linda Mariquita

Mapa – Com arribar (punt de trobada): Aparcament Municipal de Falset (Carrer de Miquel Barceló, 24, Falset. Coordenades: 41.1439972253, 0.819275619307)

Per tal de coordinar bé la sortida recomanem que us poseu en contacte amb en Carles Bel (Vocal d’excursions) abans del dijous 9 de març, al correu electrònic excursions-gmc@minercat.com preferiblement, o al telèfon de contacte: 653 248 303.

Si teniu problemes pel transport, o desitgeu compartir cotxe, també us podeu dirigir al mateix per gestionar-ho de la millor manera.

Us hi esperem a tots!

Llistat d’assistents confirmats (30 persones): Trobareu aquesta informació ampliada dins la Intranet de Socis (apartat ‘Documents’).

Llista tancada per assolir el nombre màxim d’assistents. Obrim una llista d’espera (4 persones).

Es prega que sigueu seriosos a l’hora de fer la inscripció. Penseu que la demanda que estem tenint per les sortides és molt alta, i que cada vegada que un soci s’inscriu i després no ve a l’excursió (ha passat massa sovint) està prenent el lloc a un company que s’ha quedat fora. Si els dies abans de la sortida per algun motiu veieu que no podeu assistir, si us plau, aviseu-nos (encara que sigui el dia abans) per cobrir el lloc que queda lliure amb algú de la llista d’espera. Si al mateix dia us surt algun contratemps i a l’últim moment no podeu assistir, demanem que per cortesia aviseu també al vocal d’excursions.

Agraïm la vostra col·laboració.

 
Cartell Mineralexpo BCN-Sants 2017

Cartell Mineralexpo BCN-Sants 2017

MineralExpo Barcelona-Sants és una borsa-exposició de minerals, fòssils i elements relacionats amb la natura, on els visitants poden trobar actes culturals, exposicions, tallers, presentacions de llibres i, alhora, comprar ja sigui peces de col·lecció (fòssils i minerals) com a elements de guarniment i gemmes fetes de matèries minerals (collarets, polseres, pedres naturals tallades…).

Aquest esdeveniment, organitzat pel Grup Mineralògic Català, té lloc a les Cotxeres de Sants (carrer de Sants, 79 – Barcelona) de forma anual i durant el primer cap de setmana de març. L’horari és de 15-21 h (divendres), 10-21 h (dissabte) y 10-19:30h (diumenge) i l’entrada és gratuïta.

La pròxima edició se celebrarà els dies 3, 4 i 5 de març de 2017.

Flyer MineralExpo BCN-Sants 2017

Flyer MineralExpo BCN-Sants 2017

Planell de distribució d'expositors i activitats Sants 2017

Planell de distribució d’expositors i activitats Sants 2017

Llistat alfabètic d’expositors (Sants 2017):

 • Albert Badia (Cornellà de Llobregat, Barcelona)
 • Eliecerminerales (Roche – La Unión, Múrcia)
 • Elite Fine Minerals (Totana, Múrcia)
 • El Peix Globus (Barcelona)
 • Espadarte,Lda (Algés, Portugal)
 • Euskalduna minerales y fósiles (Urretxu, Guipúscoa)
 • Fabre Minerals (Barcelona)
 • Fabri (Majadahonda, Madrid)
 • Fósiles y minerales Yeste (Morella, Castelló)
 • Gea (Collado Mediano, Madrid)
 • Geoda (Madrid)
 • Geodidac (Madrid)
 • Geoterra Minerales (El Berrueco, Madrid)
 • Intan, S.L. (Barcelona)
 • Krystalia (Millau, França)
 • Litos (Navatejera, Lleó)
 • Mineanto (Madrid)
 • Mineral Design (Fonsorbes, França)
 • Natura Kucera (Barcelona)
 • Price Down Minerals (Brussel·les, Bèlgica)
 • Rosell Minerals (El Prat de Llobregat, Barcelona)
 • Tesoros Naturales (Cadrete, Saragossa)
 • Themineralshop (Alcorcón, Madrid)
 • Totdiamant.com (La Cellera de Ter, Girona)
 • Tot Pedra (Barcelona)
 • Trencapedres Minerals (Agost, Alacant)
 • Zona Minera (Consuegra, Toledo)

TALLERS (Sants 2017)

TALLER d’INICIACIÓ als MINERALS per a NENS i NENES
Cada dia, matí i tarda, es faran tallers introductoris al món dels minerals, amb monitors especialitzats, adreçats al públic escolar, però també als pares. Uns tallers orientats a donar a conèixer la mineralogia entre els nens i les nenes que ens visitaran. Es faran el divendres a la tarda i el dissabte al matí i a la tarda i diumenge al matí. S’explicarà què és un mineral i una roca, farem un tast d’alguns minerals com l’halita, veurem l’exfoliació, la fluorescència… i molt més!
Divendres de 17.30 a 19.30 h.
Dissabte de 12 a 14 h i de 17.30 a 19.30 h.
Diumenge de 12 a 14 h.

TALLER LAPIDARI
A càrrec d’Elvira Vilanova, professora de gemmologia de la Universitat de Barcelona.
Et podràs fer la teva forma en pedra polida i convertir-la en un collaret. Una professora de la Universitat de Barcelona, experta en el treball de la pedra, et mostrarà com polir la pedra i convertir-la en el que tu vulguis i emportar-te-la de record.
Dissabte d’11 a 13 h i de 18 a 20 h.
Diumenge de 11 a 13 h.

L’ENCÍS DE LA PEDRA BONICA. PRESERVAR TOT GAUDINT-NE
A càrrec de l’arqueòloga Dra. Margarida Genera i Monells, amb l’ajuda de Meritxell Lladó.
Des que l’ésser humà emergeix en el nostre planeta, les pedres l’han acompanyat en el llarg i complex camí del progrés. Pretenem mostrar el valor que han tingut els minerals des de les primeres etapes de la prehistòria com a suport per a la fabricació d’utillatges, en l’elaboració d’ornaments personals i pintures rupestres, … Fins a la descoberta dels metalls. Amb tot això, podem comprovar que les pedres molt sovint formen part del nostre patrimoni cultural més proper perquè constitueixen un llegat molt valuós. Així mateix, la necessitat de respectar i conservar els georecursos que ens envolten fa indispensable gestionar-los amb responsabilitat i de forma sensible. Cal preservar-los, doncs, tot gaudint de la seva bellesa i encís.
Divendres de 17.30 a 18.30 h.
Dissabte de 10.30 a 13.30 h i de 14.30 a 17.30 h.
Diumenge de 14.30 a 17.30 h.

INTRODUCCIÓ al CONEIXEMENT dels METEORITS
A càrrec de José Vicente Casado.
Coneixement de la gènesi i tipus de meteorits, amb exemples físics pel reconeixement pràctic i suport audiovisual. Durada de la sessió 1 h 30 min aproximadament.
Dissabte a les 18 h.
Diumenge a les 17 h.